Goede tekstschrijver gezocht

Wordt er een tekstschrijver gezocht, dan veer ik op. Dat is vast een kolfje naar mijn hand. Voordat er 1 letter op het beeldscherm is verschenen, is er al veel werk verricht. Want er komt heel wat kijken bij het schrijven van goede teksten. Als het schrijfproject me aanspreekt, bel of mail ik om te vertellen dat ik de juiste vrouw ben voor de klus. En als het klikt en ik krijg de opdracht, dan bespreek ik met de opdrachtgever een flink aantal zaken. Live in de vorm van een bezoekje, of per telefoon of skype als de afstand groot is.

 

Goede tekstschrijver

 

Die opdrachtgevers zijn heel divers. Tekstbureaus, uitgevers, ZZP’ers, gemeenten en provincies… Al even divers zijn de opdrachten: die lopen uiteen van webredactie tot het schrijven van artikelen voor magazines.

 

Goede teksten schrijven is een vak

Medische teksten, toeristische teksten… Als goede tekstschrijver ben je van alle markten thuis. Aan het schrijven van een tekst gaat overleg en vaak een flinke dosis research vooraf. Want stel je voor: de ene week moet je een tekst schrijven over robotica in moderne huishoudens en de week erna wordt je geacht een artikel te produceren over de Waalse Ardennen.
Een goede tekstschrijver doet gedegen onderzoek en checkt elk feit dat hij/zij opschrijft op juistheid. Klopt die bewering over intelligente CV-thermostaten en leeft die ene plant wel echt in de Waalse hoogvenen? En zo, al puzzelend, googlend, passend, metend en schavend ontstaat stap voor stap de gewenste tekst.

 

Toeristische teksten schrijven

Een voorbeeld: ik krijg het verzoek om een toeristische brochure te schrijven over de provincie Drenthe. Dan moet ik allereerst een aantal zaken uitzoeken voor ik met het schrijfwerk kan beginnen:

 

Tekstschrijver

Wie zijn de doelgroepen?
Wat wil de opdrachtgever aan deze doelgroepen vertellen?
Wat moeten de doelgroepen bij het lezen opsteken of ervaren?

 

Moeten de doelgroepen wel vóór alles iets opsteken of is het eerder de bedoeling dat ze een bepaalde sfeer ervaren? In dat laatste geval schrijf ik geen puur informatieve tekst, maar een tekst ‘vanuit de beleving’. De lezer ervaart als het ware hoe het is om aan de rand van dat veentje vol heikikkers te staan – diertjes waarvan de mannetjes in het vroege voorjaar blauw kleuren en een zacht bubbelend geluid voortbrengen. De lezer waant zich niet meer in zijn leesstoel, maar midden in de uitgestrekte veenmoerassen, waar je wuivend wit veenpluis ziet zover het oog reikt.

 

Waande jij je bij het lezen ook al in de vrije natuur? Of kreeg je zin om eropuit te gaan? Dan heeft bovenstaande tekst zijn doel bereikt!

 

Het wordt je nu vast duidelijk hoe belangrijk het is dat je niet alleen weet waarover je moet schrijven, maar ook moet weten voor wie je schrijft. En omdat zowel opdrachtgever als lezer hun wensen hebben, dien jij als goede tekstschrijver trefzeker een brug te slaan. Op zo’n manier dat je lezers soepel een eind weg lezen en het niemand opvalt in hoeveel bochten jij je als schrijver hebt gewrongen.

 

Tekstschrijver regio Groningen

Dit klinkt alsof schrijven een pittige worsteling is. En, eerlijk is eerlijk, dat is het soms ook. Zo erg zelfs, dat je af en toe een overdosis extra pure chocola nodig hebt, of zelf even de natuur in moet. Gelukkig wordt mijn werkplek in Norg tussen Groningen en Assen omringd door bossen en landgoederen!

Goede teksten schrijven is een vak

Maar bovenal is tekstschrijven een geweldig mooi vak. Je speelt met taal, wikt en weegt bij het kiezen van de beste woorden, er komt iets uit je handen en je hoofd, je creëert iets nieuws. Het is dat creatieve spel wat het schrijverschap zo leuk maakt. Dus: besteed je schrijfwerk lekker uit aan een goede tekstschrijver! Dan houd je zelf ook tijd over voor een mooie boswandeling ?.