Tekstredactie – tekstcorrectie

Tekst redigeren: dat is schaven, vijlen en polijsten tot het verhaal er tiptop uitziet.

De Taaltaxi is een ster in tekstcorrectie en tekstredactie. En soms is het nodig om een tekst grondig te herzien. Bijvoorbeeld omdat hij slecht is vertaald of omdat hij vol kromme zinnen staat.

 

Een tekst die is geschreven, is nog niet af. Een goede tekstschrijver zet ijverig de punten op de i als het schrijfwerk is gedaan. Maar tekstschrijven is een vak dat niet iedereen tot in de puntjes beheerst. De Taaltaxi maakt van een matig stuk een goed stuk. Stroeve teksten, kromme zinnen en taalfouten horen daar niet in thuis.

 

Tekstredacteur in actie

Er zijn drie niveaus waarop je een tekst kunt aanpassen:

 

Correctie

Kleine wijzigingen op woordniveau. De Taaltaxi rekent af met typefouten, spelfouten, grammaticamissers en een verkeerde woordvolgorde – om maar wat zaken te noemen.

 

Redactie                                                             

Wijzigingen op zins- en tekstniveau. De Taaltaxi breit kromme zinnen recht en kijkt kritisch naar zinsopbouw, woordkeuze en stijl. Sluit de tekst goed aan bij de doelgroep die hem moet lezen?

 

Herschrijven

Herschrijven van tekst is de meest intensieve vorm van tekstredactie. Soms rammelt een tekst aan alle kanten. De stijl is arm of het verhaal heeft een onlogische opbouw. Dit vraagt om drastische ingrepen, ofwel tekstrevisie. Wilt u met uw tekst mensen motiveren, informeren of overtuigen, dan moet hij staan als een huis.

 

Redacteur of tekstcorrector nodig?

De Taaltaxi maakt van uw tekst een helder en prettig leesbaar stuk dat de lezer aanspreekt. Belangrijk, want een goede tekst wekt de interesse van de doelgroep. En daar is tekst toch voor bedoeld!