Een vreemde taal!

De cursussen Italiaans gaan weer van start en het aantal aanmeldingen groeit met het jaar. Heel verstandig, die cursisten van mij! Want wie Italiaans als tweede taal spreekt, heeft meer kans op een goede baan. cursus-italiaans-b8Echt, ik verzin dit niet! Er is deugdelijk onderzoek naar gedaan.

 

Maar of je nu voor een cursus Italiaans of Chinees kiest, voor elke taal geldt: een vreemde taal leren heeft héél veel pluspunten. Lees en veer op van je stoel:

 

 

Een tweede taal leren: de 10 grootste voordelen op een rij

 

  1. Een taalstudie houdt je geheugen in conditie

Wie een nieuwe taal leert, kan steeds beter en sneller dingen onthouden. Net als je spieren heeft ook je geheugen oefening nodig om in goede conditie te blijven. Dus doe naast lichaamsbeweging ook aan hersengymnastiek en train je geheugen minimaal 30 minuten per dag. Ik ben het levende bewijs dat het werkt: omdat ik na mijn schooltijd altijd door ben gegaan met talen bestuderen, leer ik op m’n 47e nog net zo snel woordjes (en theaterteksten) als toen ik 15 was. Kwestie van training!

 

  1. Talenkennis vergroot de kans op een goede baan

Wie meerdere talen spreekt, heeft een grotere kans op een goede baan. Natuurlijk, hier zijn meer factoren in het spel, zoals de economische situatie en je overige vaardigheden. Maar volgens bovenvermeld onderzoek verdienen mensen die Italiaans als tweede taal spreken méér dan zij die alleen hun moedertaal beheersen. Nou gaat die vlieger niet altijd op. Sommige talenmensen verdienen belabberd – neem nou literair vertalers. Maar die hebben wel weer erg leuk werk!

 

  1. Meertaligheid verlaagt de kans op dementie

Misschien wel het belangrijkste voordeel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het leren van een tweede taal de eerste verschijnselen van alzheimer met 4 jaar uitstelt. Hoe meer talen je spreekt, hoe hoger de leeftijd waarop zich mogelijk dementie openbaart. Aan de taalstudie dus! Het mag Italiaans zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet ;-). In elk geval verhoogt een taalcursus je kans aanzienlijk om op latere leeftijd langer zelfstandig te blijven wonen en helder te blijven denken. Als dat geen winst is…

  1. Een vreemde taal redt je uit vreemde situaties

Wie z’n talen spreekt, redt zich in veel landen met meer gemak. Ik denk even aan die keer dat ik op Cuba aangifte deed van diefstal en die keer dat een verstrooide ambtenaar op Kaap Verdië mijn ticket voor de terugvlucht had weggegooid. Of die keer dat ik in de binnenlanden van Papoea medische hulp nodig had… Met wat basis talenkennis voorkom je een opeenstapeling van nog veel meer problemen.

 

  1. Een tweede taal brengt nieuwe vrienden

Een taalcursus brengt je in contact met andere mensen die net als jij graag die ene taal willen leren en dat ene land willen bezoeken. tweede-taal-b8In mijn klassen zijn dat Italiëfans. En… als je de taal spreekt op je reisbestemming, maak je snel nieuwe vrienden. Je bent minder ‘toerist’ en krijgt veel meer contact met de lokale bevolking. Zo leer je veel over het land waar je bent. Nog een pluspunt: wie internationale vrienden heeft, krijgt er leuke logeeradressen bij!

 

  1. Een taal leren verhoogt je IQ

Echt waar! Onderzoek waarbij mensen van kind tot 70+ zijn gevolgd, heeft aan het licht gebracht dat het IQ van mensen die een tweede taal hebben geleerd, daadwerkelijk stijgt. Hoe meer talen je leert, hoe hoger je IQ wordt. Dus ik denk dat ik er nog maar een taaltje bij pak. Wel met m’n voeten op de grond: hoeveel je ook leert, we weten altijd meer niet dan wel.

 

  1. Taalvaardigheid maakt je ook op andere fronten vaardig

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die naast hun moedertaal één of meer andere talen hebben geleerd:

  1. toleranter zijn, omdat ze door hun taalstudie meer inzicht hebben gekregen in andere culturen en sociale structuren
  2. beter kunnen multitasken (heeft te maken met de getrainde hersengebieden). Handig anno nu, als je met een smartphone in je ene hand en een pollepel in je andere tegelijkertijd wilt appen en in de soep wilt roeren
  3. makkelijker prioriteiten kunnen stellen, doordat hun onderscheidend vermogen is getraind
  4. communicatief sterker zijn. Wie verschillende talen beheerst, kan zich ook in zijn eigen taal makkelijker uitdrukken en leert beter communiceren. Een belangrijke gave, want bij menselijke interactie draait alles om communicatie!

 

  1. Een taalcursus geeft je grotere hersenen

De hersenen van mensen die een taal leren, groeien! Geen paniek, je ziet het niet aan de buitenkant, maar het is met scans wel duidelijk meetbaar. Bepaalde delen van je hersenen nemen bij het volgen van taalles in omvang toe.

 

Hieroglyphics

 

  1. Je kennis van het Nederlands vaart er wel bij

Grappig: als je een vreemde taal leert, gaat ook je moerstaal er met sprongen op vooruit. Want wie een andere taal leert, bekijkt ook z’n eigen taal weer met frisse blik. Het is raar, maar het lijkt of je je eigen taal pas echt leert kennen als je een andere gaat studeren. Leer wel met mate: voor je het weet zijn je hersenen weer een millimeter gegroeid!

 

  1. Taalkennis maakt je wereld groter

Hoe meer talen je beheerst, hoe makkelijker het wordt om naar het buitenland op vakantie te gaan, te reizen én te emigreren. Een studie in het buitenland, een jaartje op wereldreis, een paar jaar werken in een ander land… Met een mond vol talen ligt de wereld aan je voeten. Leuk als je bijvoorbeeld vertaler of tekstschrijver bent en je je werk dus overal mee naar toe kunt nemen. Wifi en een laptopje volstaan, dus óp naar je warme overwinteradres!

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar hopelijk ben je er al van overtuigd dat het leren van een taal niet alleen je hersenen, maar ook je wereld groter maakt. Dus snel aan de talenstudie! (Sprak de juf…)

taalstudie-b8